Regeringen udvider i 2013 sin sukkerafgift til også at omfatte syltede agurker, yoghurt og marmelade og de kan herved ligeså godt overveje også at tage pastasauce, supper, brødblandinger og remoulade med på listen!!!!
For populære fødevarer, som de færreste opfatter som søde, kan gemme på ligeså meget sukker som slik, kager eller sodavand og endnu mere end syltede agurker og yoghurt, skriver 24timer, der har bedt ernæringsekspert Vibeke Lund studere indholdsdeklarationerne på en række gængse dagligvarer
Vibeke Lund siger: ”Jeg tror, at mange ville blive overraskede over indholdet af sukker”.
Hun rådgiver dagligt under navnet Sukkersheriffen ansatte i virksomheder om, hvordan de kan undgå skjulte og åbenbare kilder til sukker.
Ved gennemgangen af indholdsdeklarationerne viser det sig, at:
– en brødblanding til 20 grovboller indeholder sukker svarende til 59 sukkerknalder
– den populære Dolmio tomatsauce til spaghetti indeholder 40 gram sukker – svarende til 19 sukkerknalder – dvs. den er næsten ligeså sød som sodavand!!!
– et lille glas Blue Dragons japanske sojasauce, som blot skal tilsættes kylling, før den er spiseklar. Den er dobbelt så sød som sodavand og indeholder 82,4 gram sukker, svarende til 39 sukkerknalder
– i en flaske med 300 gram dilddressing fra Bähncke er der, hvad der svarer til 60 sukkerknalder
Vibeke Lund advarer: ”Ingen skal være bange for almindelig mad, men man bør være varsom med at spise store mængder af de her meget søde madvarer, for man opfatter dem ikke som søde som slik” og hun forklarer, at ”fødevareindustrien i stor stil bruger sukker som smagsforstærker, men at det kan være svært for forbrugerne at smage de store mængder sukker i maden, fordi sukkeret indgår i en smagsfylde med salt og surt”.
Kilde: 24timer