Hvad er usund mad?
Usund mad er føde, som ikke bidrager med nogen næringsstoffer til kroppen – kun tomme kalorier. Junkfood er det engelske ord for usund mad. Hvis man oversætter det, betyder det ”skrammelmad”
Skrammelmad dækker over den type mad, som kvalitets- og indholdsmæssigt ikke har særligt meget at byde på, og derfor er noget skrammel. Så når vi spiser junkfood gør vi kroppen til en affaldsspand – addrr!
Det er 2 typiske kendetegn ved usund mad. Maden indeholder alt for meget fedt og sukker og vi får det især fra junkfood, i slik og sukkervand og fra snacks og chips.
Junkfood
I Danmark spiser vi meget junkfood. Alt for meget! På små 10 år er forbruget af junkfood steget med 33 % blandt børn og unge. Det er især pizza, denne gruppe tygger sig igennem. Men hvad er det egentlig, der er galt med et fladt stykke dej med fyld?
Groft sagt indeholder det alt for meget af det usunde og alt for lidt af det sunde. Pizza er proppet med salt og fed ost og mangler kostfibre og grøntsager. Hvis vi sammenligner pizza med nogle af de retter, som danskerne tit sætter på aftenbordet som hakkebøffer med sovs og kartofler og spagetti med kødsovs, indeholder pizzaen op til dobbelt så meget energi. Og det betyder noget for vores sundhed. Når skrammelmaden pludselig fylder så meget mere på vores tallerkner, så sætter det sig på sidebenene og kan med tiden blive til overvægt. Desuden kommer vi til at mangle vigtige næringsstoffer.
Slik og sukkervand
Børn og unge spiser ca. 20 kilo slik og drikker 140 liter sukkervand (saft eller sodavand) om året. Det er især mellemmåltiderne, som er fyldt med sukker. Mellemmåltiderne består typisk af slik, chokolade, kage, is, sodavand og saft.
Sukkervand dækker over sodavand og saftevand. Mange tror, at saftevand er knap så slemt som sodavand. Sandheden er, at saft som regel er proppet med sukker.
Hvis alle de sodavand, som danskerne drikker om året, blev byttet ud med ganske almindeligt vand, ville gennemsnits danskeren tabe sig 7 kilo
Fakta om sukker: Sukker kommer fra en mark med sukkerroer eller en plantage med sukkerrør. Man kan få sukker i alle mulige former og farver. Hvidt sukker, brunt sukker, flormelis, perlesukker, flydende sukker, sukkerknalder, farin, etc. Men uanset farven eller formen er sukker det, vi kalder tomme kalorier. Problemet med de tomme kalorier er, at de optager plads i kroppen. Forestil dig en sofa. De tomme kalorier har hugget alle pladserne, så der ikke er plads til den sunde mad. Hvis de tomme kalorier ofte får lov til at sidde i sofaen, kan kroppen komme til at mangle vigtige næringsstoffer.
Fakta om sodavand: Coca cola blev udviklet i slutningen af det 19. århundrede af en amerikaner som et medicinsk produkt. Salget af sodavand er eksploderet i Danmark op gennem 1990’erne. Det har fået tandlægerne til at advare om, at det ødelægger emaljen på tænderne. Lægerne er også på dupperne og advarer om fedme og overvægt på grund af sodavand. Politikerne har også været på banen og talt om for eksempel at indføre en lov om, hvor meget sodavand børn må drikke.
Snacks og chips
Chips og snacks er også eksempler på noget, der er propfyldt med tomme kalorier. Det er oven i købet også spækket med fedt, så det ryger direkte på kroppen og sætter sig som deller.
Hvad er nærringsstoffer?
Næringsstoffer er vitaminer og mineraler. Kroppen kan ikke selv danne de livsvigtige næringsstoffer, derfor skal vi have dem gennem maden. Næringsstoffer hjælper os til at tænke klart, at vokse og reparerer det slid, der er på kroppen, der er i brug.
Flere grupper næringsstoffer
Næringsstoffer kan deles op i to grupper – de energigivende og de essentielle/livsvigtige, som kroppen ikke selv kan danne. De to grupper næringsstoffer har meget forskellige funktioner i kroppen. Hvis du forestiller dig, at kroppen er en bil, så er de energigivende stoffer benzinen og de livsvigtige er motoren.
Energigivende næringsstoffer:
- Kulhydrat
- Fedt
- Protein
Livsvigtige næringsstoffer:
- Vitaminer
- Mineraler
- Fedtsyrer
- Aminosyrer (kommer fra proteiner)
Vand er et eksempel på et livsvigtigt næringsstof. Kroppen kan ikke danne det selv og det giver ikke energi.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse, cand. comm. Trine Søe